ЗДО №5, ЗДО ”Дзвіночок” №5, Жашків
Черкаська область, Уманський район

Напередодні свята


Буква до букви —
І виникло слово.
Слово до слова —
Звучить рідна мова.
І. Січовик 

Світова спільнота 21 лютого відзначає Міжнародний день рідної мови.

Міжнародний день рідної мови  відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть. Як зазначається, сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері.

Знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

В нашому закладі велика увага приділяється розвитку українського мовлення. Вихователі всіх вікових груп знайомлять малят із рідною мовою, її значенням та важливістю для нас, українців. Звучання рідної мови у творах українських поетів виховує у малят патріотичні почуття. На занятті дошкільнята старшої групи "Бджілка" вивчали вірш Лесі Українки, використовували різні методи і прийоми. Але найбільш дієвими є прийоми мнемотехніки.

       

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *