Що таке кишкові захворювання їх симптоми, профілактика та лікування
Кишкові інфекції – це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання.
Ці захворювання виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування.
Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості харчів. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.
Часто захворювання на кишкові інфекції стає наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли недостатню термічну обробку.
Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв. А ще, це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки.
Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини.
До заходів профілактики гострих кишкових інфекцій відносяться:
- дотримання особистої гігієни, ретельне миття рук з милом перед їжею і після відвідування громадського транспорту, туалету;
- не вживайте для пиття воду з відкритих джерел або яка продається на розлив. Для дітей тільки кип’ятіть воду!;
- перед вживанням свіжих овочів слід їх ретельно мити і обдавати окропом;
- для вживання вибирайте продукти, які піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику;
- не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці м’ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтеся в терміні придатності;
- не допускайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами;
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду;
- купайтеся тільки у встановлених для цих цілей місцях. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.
Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!
Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ), необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!
Будьте завжди здорові!
Найбільш поширеними видами кишкових інфекцій серед пацієнтів всіх вікових категорій є:
Ротавірусна інфекція. Джерело захворювання — ротавіруси, що провокують кишковий, шлунковий грип, ентерит. Шляхи передачі — від хворої людини до здорової, через ряд продуктів харчування, немиті руки. Даний вид вірусів є дуже стійким і може тривалий час зберігати життєздатність. Не гине при митті звичайною водою або низьких температурах. Знищується кип'ятінням (вода, молоко) і тепловою обробкою.
Норовірусна інфекція. Хвороба викликає різновид ентеровірусів Caliciviridae, що провокують розвиток ГКІ. Механізм передачі — через предмети побуту, їжу, рідини, орально-фекальним способом. Влітку причиною хвороби є немиті овочі та фрукти.
Дизентерія (шигельоз). Переносник — патогенні бактерії (дизентерійна паличка), яка виділяє токсин, що впливає на травлення і загальне самопочуття. Шляхи передачі — некип'ячене молоко, немиті свіжі продукти, неочищена вода, брудні руки. Легко заразитися від хворої людини.
Стафілококове харчове отруєння. Збудники — хвороботворні мікроорганізми (стафілокок). Шляхи поширення — продукти харчування, які пройшли недостатню термічну обробку. Серед тих, хто може бути джерелами зараження їжі стафілококами — носій захворювання в стертій формі. Дитина може заразитися від матері через грудне молоко.
Сальмонельоз. Хвороба, часто протікає у важкій формі. Передається через продукти тваринного походження, сирі яйця. Причиною може стати порушення особистої гігієни, контакт із зараженими тваринами і хворими людьми.
Ботулізм. Смертельно небезпечна інфекція, яку провокують токсини, що розвиваються в герметично закритих продуктах харчування. Як передається кишкова інфекція: через м'ясні і рибні домашні консерви, мариновані домашні гриби, в'ялену і солону рибу.
Схожі з ГКІ ознаки (нудота, блювота, висока температура) спостерігаються і при деяких інших захворюваннях. Зокрема, вони відзначаються у хворих, яким діагностували Гепатит А — вірусне захворювання печінки. У зв'язку з цим для встановлення діагнозу потрібно звернення до лікаря.
Нерідко пацієнти, у яких виявлена в аналізах кишкова паличка (ешерихія колі), також мають ознаки розладу травлення. Небезпечними є лише деякі штами даної бактерії, вони можуть викликати діарею мандрівника, інфекції сечового міхура, коліт. Як і ГКІ, вони вимагають обов'язкової діагностики і лікування (іноді в умовах стаціонару).
Симптоми кишкової інфекції
Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.
Симптоми кишкової інфекції у дорослого
Симптоматика захворювання безпосередньо пов'язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.
ГКІ у дорослих пацієнтів має ряд загальних ознак:
- порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість);
- лихоманка (може протікати без температури);
- больові відчуття в зоні шлунка і в центральній частині живота;
- напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу;
- рідкі та водянисті випорожнення. Іноді інфекція кишечника призводить до появи слизу або прожилок крові в випорожненнях.
При важкій формі інфекція шлунку провокує швидке зневоднення: зменшення кількості сечі (анурія), падіння артеріального тиску, поява судом.
Симптоми кишкової інфекції у дитини
Дитячий організм має більш низьку опірність інфекційним і вірусним захворюванням. Найбільш поширена в дитячій групі пацієнтів ротавірусна інфекція.
Різні форми захворювання мають схожу клінічну картину:
- несподіваний початок з нудотою і блювотою;
- підвищення температури (швидке) до високих показників;
- відраза до їжі і пиття;
- розлад шлунку (діарея).
Погіршення самопочуття у дитини до 2 років може бути стрімким, з швидким зневодненням, небезпечним для життя. Його ознаками є сильна млявість (дитина засинає), припинення сечовипускання, сплутаність свідомості, судоми. В даному випадку заходи повинні бути прийняті негайно.
Лікування кишкової інфекції
При появі перших симптомів необхідно проаналізувати наступні питання: яку їжу вживав хворий, з ким контактував, які препарати приймав. Це допоможе виключити харчове отруєння і отруєння лікарськими препаратами, а також деякі вірусні захворювання.
Лікування у дорослих
Якщо хвороба протікає в легкий формі, рекомендується прийом активованого вугілля по 1 таблетці на 10 кг ваги, часте вживання рідини невеликими порціями (солодкий чай, мінеральна вода без газу). Хворому необхідно дотримуватися постільного режиму.
- Для швидкого відновлення водно-сольового балансу рекомендований розчин Регідрону — до 1,5-2 літрів на добу малими порціями.
- Для виведення токсинів — Смекта, по 3 порошку на добу, протягом перших 3 днів.
- Для зниження температури (при показниках вище 38 градусів) — Парацетамол, Ібупрофен.
- При погіршенні стану і появі ускладнень потрібне негайне звернення до лікаря з можливою госпіталізацією.
Які таблетки при кишковій інфекції є ефективними? Призначення препаратів повинен виконувати фахівець, оскільки антибіотики при захворюваннях, викликаних вірусами (кишковий грип, ротавірусний ентерит) є неефективними. При діареї мандрівника можна прийняти Лоперамід (відповідно до інструкції), активоване вугілля.
Лікування кишкової інфекції у дітей
Для правильного лікування необхідно враховувати вік і загальний стан дитини. При слабо і помірно виражених симптомах необхідні:
- Частий (кожні 10-15 хвилин) прийом рідини маленькими дозами по кілька ст. ложок. Для пиття використовують Регідрон, кип'ячену воду кімнатної температури, мінеральну воду без газу.
- Прийом сорбентів: Смекта (відповідно до інструкції), гелевидні ентеросорбенти, які зменшують прояви інтоксикації.
- Жарознижуючі при високій температурі (Парацетамол, Ібупрофен).
- Дитині потрібно забезпечити спокій і постільний режим, ізолювати її від інших дітей, виділити окремий посуд. Антибіотики необхідні при важких формах ГКІ, дизентерії, появі ускладнень. При погіршенні самопочуття у дитини, особливо в грудному віці, потрібна екстрена медична допомога і термінова госпіталізація.
Харчування при кишкової інфекції
При ГКІ необхідна зміна звичного раціону. Лікувальне харчування включає введення дієти в перші дні хвороби і відновний період. Метою є зменшення запалення в шлунково-кишковому тракті, відновлення слизових оболонок і нормального функціонування органів травлення.
Харчування при кишковій інфекції у дорослих
Дієта в даному випадку залежить від тяжкості стану. Що можна їсти при кишковій інфекції та шлунковому грипі:
У першу добу — голод, вживання достатньої кількості рідини.
Другу добу — сухарики, чай з цукром, поступове введення каш, супів на воді без жиру.
Третю добу і далі — їжа, яка не подразнює шлунок, знежирена, без спецій, приготована на пару або відварна.
Надалі на період відновлення уникають гострих, копчених, смажених, жирних страв. Вживають невеликі порції дрібно — через кожні 3-4 години.
Що пити при кишковому грипі: чай з цукром, відвари трав (ромашка, м'ята) при поліпшенні стану — киселі, морси. Не можна вживати нерозведені соки, незбиране молоко, міцну каву, напої, що викликають бродіння в кишечнику.
Дієта при кишковій інфекції у дитини
Що їсти на початку захворювання, коли у дитини спостерігається нудота і відраза до їжі? В цей період необхідна водно-чайна пауза, в подальшому в залежності від загального стану, вводять дієтичні продукти:
- рисовий відвар, протерті каші без масла (гречана, рисова), протерті супи;
- підсушений білий хліб, галетное печиво;
- овочеве пюре;
- паштет з нежирного м'яса;
- дитячий знежирений сир;
- печені яблука, банани.
Чим годувати дитину при кишковій інфекції в віці до 2 років? Рекомендовані адаптовані дитячі суміші на безмолочній основі, каші на воді.
Важливо забезпечити достатню кількість рідини. Що пити:
- неміцний солодкий чай;
- кисіль з чорниці (при проносі);
- рисовий відвар;
- мінеральну воду.
Необхідно виключити молоко і напої на ньому, свіжі соки. Повернення до звичайного способу харчування виконується поступово протягом 10-14 днів. Дотримання дієти і правил гігієни прискорять одужання і дозволять виключити можливі ускладнення при кишковому грипі та ГКІ.
https://doc.ua/ua/news/articles/kishechnye-infekcii-vidy-simptomatika-i-sposoby-lecheniya
Як вберегтись від кишкових інфекцій в умовах літа і війни – поради МОЗ