ЗДО №5, ЗДО ”Дзвіночок” №5, Жашків
Черкаська область, Уманський район

Що таке кишкові захворювання їх симптоми, профілактика та лікування

Кишкові інфекції – це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання.

Ці захворювання виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування.

Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості харчів. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.

Часто захворювання на кишкові інфекції стає наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли недостатню термічну обробку.

Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв. А ще, це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки.

Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини.

    Кишкові інфекції – супутники літа

До заходів профілактики гострих кишкових інфекцій відносяться:

  • дотримання особистої гігієни, ретельне миття рук з милом перед їжею і після відвідування громадського транспорту, туалету;
  • не вживайте для пиття воду з відкритих джерел або яка продається на розлив. Для дітей тільки кип’ятіть воду!;
  • перед вживанням свіжих овочів слід їх ретельно мити і обдавати окропом;
  • для вживання вибирайте продукти, які піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику;
  • не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці м’ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтеся в терміні придатності;
  • не допускайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами;
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду;
  • купайтеся тільки у встановлених для цих цілей місцях. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ), необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

Будьте завжди здорові!

 

Найбільш поширеними видами кишкових інфекцій серед пацієнтів всіх вікових категорій є:

Ротавірусна інфекція. Джерело захворювання — ротавіруси, що провокують кишковий, шлунковий грип, ентерит. Шляхи передачі — від хворої людини до здорової, через ряд продуктів харчування, немиті руки. Даний вид вірусів є дуже стійким і може тривалий час зберігати життєздатність. Не гине при митті звичайною водою або низьких температурах. Знищується кип'ятінням (вода, молоко) і тепловою обробкою.

Норовірусна інфекція. Хвороба викликає різновид ентеровірусів Caliciviridae, що провокують розвиток ГКІ. Механізм передачі — через предмети побуту, їжу, рідини, орально-фекальним способом. Влітку причиною хвороби є немиті овочі та фрукти.

Дизентерія (шигельоз). Переносник — патогенні бактерії (дизентерійна паличка), яка виділяє токсин, що впливає на травлення і загальне самопочуття. Шляхи передачі — некип'ячене молоко, немиті свіжі продукти, неочищена вода, брудні руки. Легко заразитися від хворої людини.

Стафілококове харчове отруєння. Збудники — хвороботворні мікроорганізми (стафілокок). Шляхи поширення — продукти харчування, які пройшли недостатню термічну обробку. Серед тих, хто може бути джерелами зараження їжі стафілококами — носій захворювання в стертій формі. Дитина може заразитися від матері через грудне молоко.

Сальмонельоз. Хвороба, часто протікає у важкій формі. Передається через продукти тваринного походження, сирі яйця. Причиною може стати порушення особистої гігієни, контакт із зараженими тваринами і хворими людьми.

Ботулізм. Смертельно небезпечна інфекція, яку провокують токсини, що розвиваються в герметично закритих продуктах харчування. Як передається кишкова інфекція: через м'ясні і рибні домашні консерви, мариновані домашні гриби, в'ялену і солону рибу.

Схожі з ГКІ ознаки (нудота, блювота, висока температура) спостерігаються і при деяких інших захворюваннях. Зокрема, вони відзначаються у хворих, яким діагностували Гепатит А — вірусне захворювання печінки. У зв'язку з цим для встановлення діагнозу потрібно звернення до лікаря.

Нерідко пацієнти, у яких виявлена ​​в аналізах кишкова паличка (ешерихія колі), також мають ознаки розладу травлення. Небезпечними є лише деякі штами даної бактерії, вони можуть викликати діарею мандрівника, інфекції сечового міхура, коліт. Як і ГКІ, вони вимагають обов'язкової діагностики і лікування (іноді в умовах стаціонару).

Симптоми кишкової інфекції

Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.

Симптоми кишкової інфекції у дорослого

Симптоматика захворювання безпосередньо пов'язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.

ГКІ у дорослих пацієнтів має ряд загальних ознак:

  • порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість);
  • лихоманка (може протікати без температури);
  • больові відчуття в зоні шлунка і в центральній частині живота;
  • напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу;
  • рідкі та водянисті випорожнення. Іноді інфекція кишечника призводить до появи слизу або прожилок крові в випорожненнях.

При важкій формі інфекція шлунку провокує швидке зневоднення: зменшення кількості сечі (анурія), падіння артеріального тиску, поява судом.

Симптоми кишкової інфекції у дитини

Дитячий організм має більш низьку опірність інфекційним і вірусним захворюванням. Найбільш поширена в дитячій групі пацієнтів ротавірусна інфекція.

Різні форми захворювання мають схожу клінічну картину:

  • несподіваний початок з нудотою і блювотою;
  • підвищення температури (швидке) до високих показників;
  • відраза до їжі і пиття;
  • розлад шлунку (діарея).

Погіршення самопочуття у дитини до 2 років може бути стрімким, з швидким зневодненням, небезпечним для життя. Його ознаками є сильна млявість (дитина засинає), припинення сечовипускання, сплутаність свідомості, судоми. В даному випадку заходи повинні бути прийняті негайно.

Лікування кишкової інфекції

При появі перших симптомів необхідно проаналізувати наступні питання: яку їжу вживав хворий, з ким контактував, які препарати приймав. Це допоможе виключити харчове отруєння і отруєння лікарськими препаратами, а також деякі вірусні захворювання.

Лікування у дорослих

Якщо хвороба протікає в легкий формі, рекомендується прийом активованого вугілля по 1 таблетці на 10 кг ваги, часте вживання рідини невеликими порціями (солодкий чай, мінеральна вода без газу). Хворому необхідно дотримуватися постільного режиму.

  • Для швидкого відновлення водно-сольового балансу рекомендований розчин Регідрону — до 1,5-2 літрів на добу малими порціями.
  • Для виведення токсинів — Смекта, по 3 порошку на добу, протягом перших 3 днів.
  • Для зниження температури (при показниках вище 38 градусів) — Парацетамол, Ібупрофен.
  • При погіршенні стану і появі ускладнень потрібне негайне звернення до лікаря з можливою госпіталізацією.

Які таблетки при кишковій інфекції є ефективними? Призначення препаратів повинен виконувати фахівець, оскільки антибіотики при захворюваннях, викликаних вірусами (кишковий грип, ротавірусний ентерит) є неефективними. При діареї мандрівника можна прийняти Лоперамід (відповідно до інструкції), активоване вугілля.

                            ПАМ'ЯТКА „Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь“  

Лікування кишкової інфекції у дітей

Для правильного лікування необхідно враховувати вік і загальний стан дитини. При слабо і помірно виражених симптомах необхідні:

  • Частий (кожні 10-15 хвилин) прийом рідини маленькими дозами по кілька ст. ложок. Для пиття використовують Регідрон, кип'ячену воду кімнатної температури, мінеральну воду без газу.
  • Прийом сорбентів: Смекта (відповідно до інструкції), гелевидні ентеросорбенти, які зменшують прояви інтоксикації.
  • Жарознижуючі при високій температурі (Парацетамол, Ібупрофен).
  • Дитині потрібно забезпечити спокій і постільний режим, ізолювати її від інших дітей, виділити окремий посуд. Антибіотики необхідні при важких формах ГКІ, дизентерії, появі ускладнень. При погіршенні самопочуття у дитини, особливо в грудному віці, потрібна екстрена медична допомога і термінова госпіталізація.

Харчування при кишкової інфекції

При ГКІ необхідна зміна звичного раціону. Лікувальне харчування включає введення дієти в перші дні хвороби і відновний період. Метою є зменшення запалення в шлунково-кишковому тракті, відновлення слизових оболонок і нормального функціонування органів травлення.

Харчування при кишковій інфекції у дорослих

Дієта в даному випадку залежить від тяжкості стану. Що можна їсти при кишковій інфекції та шлунковому грипі:

У першу добу — голод, вживання достатньої кількості рідини.
Другу добу — сухарики, чай з цукром, поступове введення каш, супів на воді без жиру.
Третю добу і далі — їжа, яка не подразнює шлунок, знежирена, без спецій, приготована на пару або відварна.
Надалі на період відновлення уникають гострих, копчених, смажених, жирних страв. Вживають невеликі порції дрібно — через кожні 3-4 години.

Що пити при кишковому грипі: чай з цукром, відвари трав (ромашка, м'ята) при поліпшенні стану — киселі, морси. Не можна вживати нерозведені соки, незбиране молоко, міцну каву, напої, що викликають бродіння в кишечнику.

Дієта при кишковій інфекції у дитини

Що їсти на початку захворювання, коли у дитини спостерігається нудота і відраза до їжі? В цей період необхідна водно-чайна пауза, в подальшому в залежності від загального стану, вводять дієтичні продукти:

  • рисовий відвар, протерті каші без масла (гречана, рисова), протерті супи;
  • підсушений білий хліб, галетное печиво;
  • овочеве пюре;
  • паштет з нежирного м'яса;
  • дитячий знежирений сир;
  • печені яблука, банани.

Чим годувати дитину при кишковій інфекції в віці до 2 років? Рекомендовані адаптовані дитячі суміші на безмолочній основі, каші на воді.

Важливо забезпечити достатню кількість рідини. Що пити:

  • неміцний солодкий чай;
  • кисіль з чорниці (при проносі);
  • рисовий відвар;
  • мінеральну воду.

Необхідно виключити молоко і напої на ньому, свіжі соки. Повернення до звичайного способу харчування виконується поступово протягом 10-14 днів. Дотримання дієти і правил гігієни прискорять одужання і дозволять виключити можливі ускладнення при кишковому грипі та ГКІ.

https://doc.ua/ua/news/articles/kishechnye-infekcii-vidy-simptomatika-i-sposoby-lecheniya

 

Як вберегтись від кишкових інфекцій в умовах літа і війни – поради МОЗ

Логін: *

Пароль: *