ЗДО №5, ЗДО ”Дзвіночок” №5, Жашків
Черкаська область, Уманський район

Кір небезпечний для всіх невакцинованих

 Кір — небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів.

Єдине джерело кору – хвора людина, яка виділяє вірус протягом останніх двох діб інкубаційного періоду і під час висипань. Якщо у хворого розвиваються ускладнення, то період виділення патогена подовжується більш ніж на тиждень.

Кір передається повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється з повітрям, що видихається, а також з мокроти. З потоками повітря збудник переноситься на великі відстані. Інфікування відбувається при вдиханні зараженого патогеном повітря (частіше в приміщенні).

Ризик розвитку кору після контакту з інфікованим дуже високий. Після перенесеного захворювання виникає стійкий довічний імунітет. Повторне зараження відбувається вкрай рідко.

Кір небезпечний для всіх невакцинованих дітей та дорослих.

У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання.

🤰 У вагітних жінок, не щеплених від кору, хвороба може спричинити передчасні пологи або призвести до народження дитини з малою вагою.

       

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *